Cinsel Taciz Suçu Para Cezasına Çevirme

Cinsel Taciz Suçu Para Cezasına Çevirme

  • By BGD
  • Posted on 25 Haziran 2024
  • Category : News

Sanığın fiili mağdurun cinsel dokunulmazlığına karşı olmalı, mağdurun cinsel onurunu, özgürlüğünü ve dokunulmazlığını ihlal etmesi gerekmektedir. Mağdurun kendi şeref ve haysiyetine zarar verecek iftira atmış olması ihtimaline karşın, bu yönde bir sebep bulunamazsa, bu durumda beyanına itibar edilmesi yerinde olacaktır. Mağdurun olayı anlatım şeklinin tutarlı ve hayatın olağan akışına uygun olması esas alınır. Herhangi bir tereddüde meydan vermemesi gereken bu beyanlar, süreç boyunca bütünlük göstermelidir. Sürecin değişik aşamalarında değişik ifadeler kullanılması veya hayatın olağan akışına uymayan anlatımlar güvenilir görülmez. Mağdurun ifadelerinin birtakım özel koşullar altında yargılamanın en kritik delili olabileceği anlaşılır.

  • Yani birden çok failin farklı eylemleriyle aynı suça ortak olmasıdır.
  • Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır.
  • Bu düzenleme, hükümlülerin topluma yeniden entegrasyonunu desteklemeyi ve infaz süreçlerini adalet ve hukuk prensipleri çerçevesinde düzenlemeyi amaçlamaktadır.
  • Böyle bir durumda Cumhuriyet savcısı, suç duyurusuna gerek kalmaksızın, suç hakkında bilgi sahibi olduğu anda resen soruşturma başlatır.
  • Kısacası, cinsel taciz suçu, fiziki temas olmaksızın, kişinin cinsel bütünlüğüne yapılan ve onu rahatsız eden davranışlar bütünü olarak nitelendirilir.
  • Teşhir suretiyle cinsel taciz suçuyla hayasızca hareketler suçları birbirine karıştırılabilmektedir.

Mesajla tacizin cezası, oluşabilecek ruhsal veya fiziksel zararın derecesi ve mağdurun kişisel durumu gözetilerek belirlenir. Özellikle, tacizin şiddetinin boyutu ve suçun tekrarlanıp tekrarlanmadığı, ceza miktarını etkileyen unsurlardandır. Eğer sosyal medya üzerinden tacize uğradıysanız veya bu tarz bir siber suçla karşı karşıya kaldıysanız, en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunmak mümkündür. Mağdur olduğunuz suçu belirten ve detayları içeren bir şikayet dilekçesi hazırlamanız faydanıza olacaktır. Telefonda cinsel içerikli konuşmanın suç sayılabilmesi için, muhatap olan kişinin bu durumdan rahatsız olması ve rıza göstermemesi öncelikli bir şarttır.

Nitelikli Cinsel Taciz Suçundan Beraat

İşlenen suçun cezası olarak verilen hapis cezası, çeşitli kurallarla çerçevesinde para cezası uygulamasına dönüştürülebilir. Para cezası aynı zamanda tek başına bir ceza uygulaması olarak kullanılabilir. Cinsel taciz suçu kapsamında verilen hapis cezası bazı durumlarda para cezasına dönüştürülür. Çocuğa işlenen cinsel taciz suçlarına verilecek cezalara yarısı kadar eklenerek uygulanır para cezasına dönüştürülen cezalarda da bu kural geçerlidir. İster Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden isterse sosyal medya veya e-posta üzerinden suç işlenmesibu suç işlenmiş olsun her halde failin cezalandırılması yoluna gidilecek ve bu nitelikli hal uygulama alanı bulacaktır. Çünkü fail, internet ortamının sağladığı kolaylıktan faydalanarak karşı tarafı cinsel amaçlı olarak taciz etmektedir.

  • Eğer mağdur ile fail birbirini tanıyorsa, aralarında önceden var olan bir husumetin olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Bu nedenle, net bir cevap vermek için olayın detaylarına ve mahkemenin takdirine bağlıdır.
  • Cinsel taciz suçunda müdafiinin dosya inceleme yetkisi kısıtlanamaz.
  • Şikayete bağlı suçtan kasıt kovuşturma sürecinin başlamasının mağdurun şikayetine bağlı olmasıdır.
  • Erteleme kurumu, mahkeme tarafından belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir.

Yasal gerekliliklere uyulmadan elde edilen deliller hukuka aykırı sayılacak ve cinsel taciz suçunun ispatında kullanılamayacaktır. Bu nedenle, cinsel taciz suçları ile ilgili soruşturmalar sırasında, şüphelilerin özel yaşamının gizliliğini ve diğer hukuki haklarını koruyacak yasal düzenlemelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu’na göre, basit cinsel taciz suçu işlendiğinde ceza 1 yıldan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Bu suç, kişinin cinsel amaçlı davranışlarıyla bir başkasını rahatsız etmesi veya bu kişinin cinsel dokunulmazlığını ihlal etmesi şeklinde tanımlanır. Bu aşamada 6545 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle cinsel taciz suçunun nitelikli hali olarak düzenlenen kamu görevinin sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi hali üzerinde de durulması gerekmektedir.

Cinsel taciz suçuna karşı her türlü iştirak mümkün olmaktadır. Örneğin failin mağdura cinsel içerikli bir mektup yazdığı olayda; fail, Y kişisinden mektubu mağdura vermesini isteyebilir. Y’nin bilgisi olduğu takdirde suça yardım eden sıfatıyla iştirak ettiği kabul edilir. Cinsel taciz kavramının, doktrinde değişik şekillerde tanımlandığı görülmektedir. Cinsel taciz teşkil eden eylemler sözle, yazıyla veya davranışla işlenebilir.

Cezanın Ertelenmesi

Cinsel taciz suçunun aile içi ilişkiler nedeniyle oluşan kolaylıktan yararlanılarak işlenmesi durumunda hükmedilecek ceza yarı oranda artırılarak hükmedilir. Özellikle belirtelim ki, internet üzerinden çocuklara karşı işlenen cinsel taciz suçu sırasında mağdur çocuğun görüntüsünün kaydedilmesi ayrıca müstehcenlik suçu hükümlerinin uygulanmasını gerektirir. Türk Ceza Kanununa göre cinsel taciz suçu şikayete tabi suçlar arasında sayılmıştır. Cinsel taciz suçunda şikayet süresinin suçun işlenme tarihinden itibaren 6 aydır ve cinsel tacize uğrayan mağdur kişi bu 6 ay içerisinde şikayette bulunmaz ise şikayet etme hakkındanferagatetmiş olacaktır. Cinsel taciz suçunu teşkil eden söz, davranış ve yazıların mağdura ulaşması gerekmektedir. Sanık mağdura sözlü olarak cinsel tacizde bulunmuş ancak mağdur duymamışsa cinsel taciz suçu gerçekleşmez.

Manevi unsuru ise kasttır, failin cinsel amaçla hareket etmesidir. Cinsel arzularını tatmin etmek amacıyla hareket etmesi bu suç için yeterlidir. Bu durumda sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına dair hüküm kurulması ve ceza almaması söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla cinsel taciz suçu, cinsel amaçlı olarak bir kimseye karşı vücut dokunulmazlığını ihlal etmeksizin ve mağdurun rızası hilafına gerçekleştirilen cinsel davranışlardır. Cinsel taciz suçu niteliğini oluşturan hareketlerin, mağdurun rızası hilafına karşı gerçekleştirilmiş olması şarttır. Hukuken geçerli rızanın kabulü için suç ile korunan hukuki değer üzerinde tasarruf yetkisini haiz bir kişinin bulunması gerekmektedir.

  • Zorunlu hallerde, gerekçenin gösterilmesi ile bu süre 6 ay daha uzatılabilir.
  • Zira bu suç için esas olan mağdurun rızası dışında rahatsız edilmesidir.
  • Bu kriterlerin uygulanışı, mağdurun beyanının ispat değeri açısından belirleyici olmaktadır.
  • Cinsel taciz suçu oluşturan davranışlar, mağdurun vücuduna temasta bulunmamak şartıyla ani veya devamlılık arz edecek nitelikle gerçekleşmektedir.
  • Tacizin suç sayılması durumunda, failin alacağı hapis cezası 1 yıldan 2 yıla kadar olarak belirlenmiştir.
  • Bu suç, cinsiyet, yaş, sosyal statü farkı gözetmeksizin herhangi bir kişi tarafından işlenebilir.

Bu maddede yeterince bilgilendirici olmayan ve bağlantı ölümüne karşı savunmasız olan yalın URL’ler kullanılmıştır. İstanbul Avrupa yakasının Zeytinburnu ilçesinde faaliyet gösteren Topo Hukuk Bürosu, Avukat Serdarhan TOPO tarafından kurulmuştur. Bu sitede yer alan içeriklere yalnızca kaynağına aktif link verilerek alıntı yapılabilir. Cinsel taciz, açık bir biçimde veya daha örtülü yollarla gerçekleşebilir. Tacizci tarafından yapılan açık ya da kapalı cinsel yorumlar, espriler ve kişiyi cinsel obje olarak gösteren ifadelerdir.

Basit Cinsel Tacizin Cezası

Çocukların tecavüze uğramasını buradan izleyin kararlarına göre, bu sayılan fiiller cinsel taciz suçu kapsamında değerlendirilmektedir ve mağdurların cinsel dokunulmazlıklarına yapılan bu tür saldırılar, Türk Ceza Kanunu uyarınca ceza gerektiren suçlar arasında yer almaktadır. Cinsel taciz, kişilerin özgürlüklerini, beden ve ruh bütünlüklerini, sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen ve mağdurları psikolojik olarak derinden yaralayan bir suç türüdür. Bu suçu işleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen yaptırımlar uygulanır. Failin dokunmaktan gönüllü vazgeçmesi halinde, cinsel taciz suçunun şartları oluşmuşsa sadece cinsel tacizden ceza verilir. Cinsel taciz suçunu oluşturan eylemlerin fiziksel teması içermediği baskın olarak kabul edilmektedir.

Bu düzenlemelerle, cinsel taciz suçları daha etkin bir şekilde cezalandırılmakta ve mağdurların korunması güçlendirilmektedir. Bu ağırlaştırılmış koşullar altında faile verilecek olan ceza bir yıldan az olamayacaktır. Zorlama, tehdit, korkutma ya da mağdurun rıza gösteremeyecek durumda olması gibi unsurlar rızanın hükümsüzlüğüne yol açabilir.

TCK Madde 105 Gerekçesi

Cinsel taciz suçlarında fail aynı mağdura karşı farklı zaman aralıklarında bu suçu işlerse zincirleme suç kapsamına girecek ve cezası arttırılacaktır. TCK madde 43/1’de aynı mağdura karşı işlenen zincirleme suçlardan TCK madde 43/2’de farklı mağdurlara karşı işlenen zincirleme suçlardan bahsedilmiştir. Aynı kişiye karşı farklı zamanlarda işlenen cinsel taciz suçlarında ve birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenen cinsel taciz suçlarında zincirleme suç hükümlerine göre cezası arttırılır. Cinsel taciz suçu diğer suçlardan içerik itibariyle farklıdır.

  • Cinsel saldırı, halk arasında tecavüz olarak adledilse de Hukuki açıdan yapılan davranış, cinsel saldırı suçu olarak nitelendirilmektedir.
  • Eğer suç bir çocuğa karşı işlenmişse, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir.
  • Türk Ceza Kanununda cinsel taciz, cinsel amaçlarla kişinin beden dokunulmazlığının ihlal edilmesi ve cinsel onurunun zedelenmesi olarak tanımlanır.
  • Yine aynı fıkrada taciz suçu sebebiyle mağdur işi bırakmak, okulunu bırakmak ve ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa verilecek hapis cezasının bir yıldan az olmamasına karar verilmiştir.
  • Yani cinsel taciz, cinsel içerikli sözlü ya da yazılı imalar, cinsel temelli davranışlar, tek seferde ya da sürekli olarak cinsel içerikli davranışların tekrarı… gibi şekillerde görülmelidir.
  • Dolayısıyla, mağdurun aktif olarak suç duyurusunda bulunması gerekmektedir.

Bu dava, Snapchat’in iş yerinde eşitlik ve adalet sağlaması gerektiği konusunda önemli bir hatırlatma niteliğinde. Kaliforniya Sivil Haklar Departmanı, Snap Inc.’in kadın çalışanları adına bu uzlaşmayı kabul ettirmeyi başardığı için önemli bir başarı elde etti. Departmanın direktörü Kevin Kish, bu anlaşmanın, tüm çalışanların eşit haklara sahip olduğu bir iş ortamı yaratma çabalarının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Kish, “Kadınlar her işte, her işyerinde ve her sektörde eşitlik hakkına sahiptir. Kaliforniya, yenilikçi şirketlerimizin çalışmalarından gurur duymaktadır” dedi.

Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. İnternet ve sosyal medya üzerinden cinsel taciz suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Maddesi uyarınca cinsel taciz suçu işleyen kimse 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mahkeme tarafından hapis cezası verilmesi durumunda bu cezanın artık adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Türk Ceza Kanununa göre, bir kişiye sosyal medyadan cinsel içerikli mesaj atmanın cezası ağırdır.

Aynı işyerinde çalışmanın avantajlarından yararlanarak cinsel tacizde bulunulması. Farklı zamanlarda farklı kişilere karşı yapılan eylemlerden ötürüyse farklı suçlar doğar. Dolayısıyla her olay için ayrı ceza verilir ve bunlar birikir. Bilindiği üzere şikayetçi olma hakkı kural olarak bizzat mağdurun kendisine aittir. Dolayısıyla eşi, yakın arkadaşı veya diğer kişilerin şikayetçi olması mümkün değildir. Uygulamada 15 yaşından küçük çocuklar için veli sıfatıyla anne ve babasının da şikayetçi olabildiği görülmektedir.

Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir